Alles over uitvaarten in Apeldoorn

Asbestemming in Apeldoorn

Het crematorium moet de as van een gecremeerde overledene een maand bewaren in een algemene nis van het crematorium. Dat moet het crematorium doen omdat de Wet op de lijkbezorging dat voorschrijft. Oorspronkelijk had dat te maken omdat de wetgever dan nog over de as kon beschikken om eventuele misdrijven aan te kunnen tonen. Tegenwoordig zorgt het er voor dat nabestaanden geen overhaaste keuze maken over de asbestemming.

Als de familie de as na een maand heeft opgehaald zal ze zich moeten buigen over de keuze van de beste asbestemming. De eerste keuze die gemaakt zal worden is of men de as wil bewaren of dat men de as wil verstrooien. En als die keuze is gemaakt dan zijn er weer tientallen opties. Wil men de as thuis bewaren, bij het crematorium of op de begraafplaats? Wordt de as bewaard in een urn of assieraad. Wordt de as verstrooid op een strooiveld, de eigen achtertuin, in een rivier of op zee?

Omdat de keuze op het gebied van asbestemming zo groot is hebben we in dit hoofdstuk een aantal mogelijkheden op een rij gezet. Ze zijn verdeeld in twee categorieën:

As uitstrooien
As bewaren

Overlijden in regio Apeldoorn melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206