Alles over uitvaarten in Apeldoorn

Condoleance in Apeldoorn

Na de begrafenis of crematie is er meestal gelegenheid om de directe nabestaanden te condoleren met het verlies van hun dierbare. Een condoleance kan helemaal naar eigen smaak en wens worden ingevuld. Het belangrijkste uitgangspunt bij het vormgeven van een condoleance is dat er eigenlijk geen echte ‘condoleance etiquette’ is. Sommige families willen een hele sobere condoleance terwijl anderen er juist voor kiezen om het leven van de overledene te vieren.

Vroeger gaven alle belangstellende de directe nabestaanden een hand om ze te condoleren. De familie moest dan vaak een hele tijd blijven staan om iedereen de hand te kunnen schudden. Tegenwoordig wordt vaak afgeweken van dit handenschutbuffet. Nabestaanden zijn vaak heel erg moe van alle emoties en spanningen van het afscheid nemen. Na de plechtigheid willen ze het liefst eerst even rustig zitten om even tot zichzelf te komen. Als een familie dat wil wordt dit meestal aan het einde van de plechtigheid gezegd door de uitvaartleider. Hij of zij bedankt de aanwezigen en vraagt mensen om in een later stadium de persoonlijke condoleances over te brengen.

Locatie voor condoleance in Apeldoorn

De locatie waar de condoleance wordt gehouden kan enorm variëren. De meeste condoleances worden gehouden in het crematorium, op de begraafplaats of in het uitvaartcentrum. Deze locaties zijn voorzien van alle facilitaire zaken die het mogelijk maken om diverse soorten catering aan te bieden. Het voordeel van een condoleance op een van deze ‘standaard’ locaties is dat de familie zich na de plechtigheid niet meer hoeft te verplaatsen. Zo vindt alles plaats onder een dak. Een nadeel kan wel zijn dat deze locaties meer aan tijd gebonden zijn. Dat komt omdat op deze locaties vaak meerdere condoleances worden gehouden op dezelfde dag.

Families kunnen er ook voor kiezen om de condoleance te houden in een heel ander soort locatie. Sommige mensen vinden het juist prettig om na de plechtigheid samen te komen in een locatie die niet direct zo doet denken aan een uitvaart. Ze ervaren de sfeer in die locaties minder bedrukkend. Voor deze families kan het een hele goede optie zijn om de plechtigheid te houden in bijvoorbeeld een kroeg of een sportkantine van de club waar de overledene graag kwam. De meeste café’s en zalen in Apeldoorn zijn ook te gebruiken als ruimte voor een condoleance. De catering kan dan helemaal worden ingevuld naar wens van de familie. De uitvaartondernemer kan de familie helpen om alles te regelen met de locatie. Van der Valk Hotel Apeldoorn - De Cantharel heeft zelfs speciale arrangementen voor condoleances. Bij Van der Valk zijn ook voorzieningen aanwezig om de hele uitvaartplechtigheid te houden in een van de sfeervolle ruimtes. Het voordeel van het hotel is dat men de beschikking heeft over veel ruimtes om grote gezelschappen te kunnen ontvangen.

koffie en cake zijn passé

De meeste mensen kennen ze nog wel, de droge plakjes cake met een kopje koffie na de uitvaart. Soms aangevuld met een droog broodje kaas of ham. Tegenwoordig kiezen de meeste families voor een iets meer eigentijdse invulling van de catering tijdens de condoleance.

Omdat families steeds vaker ver uit elkaar wonen gebruiken mensen de condoleance vaak als gelegenheid om bij te praten en herinneringen op te halen. Mensen willen er het liefst de tijd voor kunnen nemen. Een condoleance wordt niet voor niets steeds vaker een soort van reünie genoemd. In die sfeer willen families de condoleance dan ook laten plaatsvinden. Ze vinden het samen zijn belangrijk en willen ongedwongen en in rust bij elkaar zijn. Vaak wordt er een borrel geschonken en hebben de broodjes kaas plaats gemaakt voor bittergarnituur. De catering kan zo uitgebreid zijn als mensen maar willen. Het is daarbij natuurlijk wel zo verstandig om hierbij rekening te houden met het beschikbare budget. Uw uitvaartondernemer kan u hierbij helpen.

Toost op de overledene

Het gebeurde vroeg niet vaak, maar tegenwoordig steeds meer; een toost op de overledene. Families heffen met elkaar het glas op de overledene. Soms zegt een van de familieleden iets waarna men met elkaar een toost uitbrengt. Bij sommige condoleances wordt zelfs champagne geschonken voor de afscheidstoost. Ook hier telt dat er geen etiquette zijn, maar dat families helemaal kunnen afgaan op hun eigen gevoel en hun eigen wensen. Mensen creëren op deze manier steeds meer hun eigen persoonlijke afscheidsritueel.

Online condoleren in Apeldoorn

Op Condoleance.nl kan gratis een online condoleanceregister worden geplaatst. Steeds vaker kiezen families voor een register op dit nationale condoleanceregister. Men plaatst er in veel gevallen ook de rouwadvertentie bij zodat mensen precies kunnen zien waar en wanneer de uitvaart wordt gehouden.

Families kunnen op die manier ook de enorme kosten besparen die ze anders kwijt zouden zijn aan een advertentie in een regionale krant of landelijke krant. Vroeger, toen mensen nog geen gebruik maakten van smartphones en tablets, was het de gewoonte om een rouwadvertentie te plaatsen in de krant. In die tijd werd met een krant nog bijna iedereen bereikt. Tegenwoordig gebruiken mensen steeds vaker een website als Condoleance.nl omdat ze het overlijden op die manier direct en helemaal gratis kunnen delen met andere mensen.

Na twee maanden kan de familie het register op Condoleance.nl gratis uitprinten. Als families het liever in boekvorm willen dan kunnen ze het register tegen betaling laten afdrukken in een boek. Dit boek wordt dan thuisbezorgd. Wie het register na twee maanden online wil houden wordt gevraagd om een kleine bijdrage voor de kosten van het onderhoud van de site. Men kan het register voor een korte of langere periode verlengen. Naast Condoleance.nl zijn er nog wel een aantal andere websites die het mogelijk maken om online te condoleren, maar meestal moet hiervoor worden betaald. Een ander erg belangrijk nadeel van die andere sites is dat die niet bekend zijn bij het grote publiek. Condoleance.nl het is het nationale condoleanceregister waar Nederlanders massaal samen komen om hun gevoel te uiten na een ramp of wanneer een bekende Nederlander is overleden. Hierdoor kent vrijwel iedereen Condoleance.nl van naam.

Overlijden in regio Apeldoorn melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206