Alles over uitvaarten in Apeldoorn

Grafmonument kiezen

Enige tijd na de begrafenis zal de familie zich doorgaans gaan oriënteren op de keuze van een grafmonument. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden in soort, kleur en maat, maar ook in prijs. Grafmonumenten kunnen van verschillende soorten materialen worden gemaakt. Er zijn grafmonumenten van glas, natuursteen, hout, perspex en nog veel meer materialen.

Neem de tijd

De eerste belangrijke tip bij de keuze van een grafmonument is dat nabestaanden er rustig de tijd voor kunnen nemen. Er is geen enkele reden om snel te kiezen want de grond van het graf zal de eerste maanden nog moeten inklinken. Dat wil zeggen dat de grond nog wat zal verzakken. Wanneer een grafmonument te vroeg wordt geplaatst bestaat de kans dat het gaat verzakken.

Nabestaanden die nog niet weten welk monument ze willen kunnen er voor kiezen om eens rustig te wandelen langs andere graven. Op de meeste begraafplaatsen zijn diverse soorten graven te zien. Zo kan men zien wat wel of niet in de smaak valt.

Regels verschillen

Elke begraafplaats heeft zo zijn of haar eigen regels als het gaat om grafmonumenten. Bij sommige begraafplaatsen hebben nabestaanden heel veel vrijheid in de keuze, terwijl andere begraafplaatsen de keuze willen beperken. Dat laatste doet men vaak om eenheid te creëren op de begraafplaats. Het is daarom verstandig om altijd vooraf contact op te nemen met de beheerder om te informeren naar de mogelijkheden. Uw uitvaartondernemer weet ook precies wat de mogelijkheden zijn.

Informatie over de mogelijkheden op de gemeentelijke begraafplaatsen is eenvoudig terug te vinden op de website van de gemeente Apeldoorn. Er moet altijd een aanvraag worden gedaan om een grafmonument te mogen plaatsen op een gemeentelijke begraafplaats. De gemeente brengt hier overigens geen kosten voor in rekening. U kunt een online een aanvraag indienen.

Het is ook mogelijk om de aanvraag te doen aan de balie van het stadhuis. Bezoekadres: Marktplein 1, 7311 LG Apeldoorn. Telefonisch kan het door tijdens kantooruren te bellen naar de gemeente op nummer: 055-580 15 55.

Overlijden in regio Apeldoorn melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206