Wat doet een uitvaartondernemer
Als iemand is overleden moeten er heel wat keuzes worden gemaakt en zaken worden geregeld. Soms zeggen mensen wel eens dat ze in een paar dagen tijd net zoveel moeten organiseren als bij een huwelijk. En dat alles moet vaak ook nog onverwacht en in emotioneel heel moeilijke momenten worden geregeld. Een uitvaartondernemer ontzorgt nabestaanden en helpt de nabestaanden om de uitvaart vorm te geven naar eigen wens en smaak.
Nadat een familie een uitvaartondernemer heeft gekozen komt de uitvaartondernemer bij de familie op bezoek. Dit kan thuis zijn bij de familie of bijvoorbeeld in een ziekenhuis of verzorgingstehuis als de overledene daar is gestorven.
De uitvaartondernemer zal met de familie praten over de keuzes die gemaakt moeten worden. Een van de eerste keuzes die gemaakt zal moeten worden is de keuze voor de plaats waar de overledene wordt opgebaard. Dat kan in een uitvaartcentrum in Apeldoorn, maar het kan natuurlijk ook gewoon thuis. Dat laatste kan heel vertrouwd voelen voor de nabestaanden en het geeft ze de mogelijkheid om bij de overledene te kunnen zijn wanneer ze maar willen. De uitvaartverzorger zal er voor zorgen dat de overledene de laatste verzorging krijgt. Het is overigens ook mogelijk dat de familie deze laatste verzorging zelf uitvoert of dat men dit samen met de uitvaartverzorger doet.
De uitvaartverzorger zal de familie waar mogelijk proberen te inspireren om toe te werken naar een afscheid dat helemaal past bij de familie en de overledene. De uitvaartverzorger regelt ook dat alles goed wordt afgesproken met het crematorium, de begraafplaats, eventueel de kerk en de locatie waar de condoleance wordt gehouden. De uitvaartondernemer kan ook helpen met het opstellen van de rouwadvertentie en de rouwbrieven. Verschillende uitvaartondernemers hebben de beschikking overeen eigen drukkerij waar ze al het rouwdrukwerk kunnen maken. Met de familie zal de uitvaartverzorger ook werken aan de invulling van de uitvaartplechtigheid en de condoleance.
De uitvaartondernemer zal ook zorgen voor de aangifte van overlijden bij de gemeente Apeldoorn. Het is overigens natuurlijk ook mogelijk om zelf aangifte van overlijden te doen. Sommige mensen vinden dat juist belangrijk voor hun rouwproces. Samen met de uitvaartondernemer zal de familie ook een uitvaartkist of opbaarplank uitkiezen. De uitvaartondernemer heeft een presentatiemap (of applicatie op tablet of smartphone) met verschillende modellen en kleuren kisten.
Een goede uitvaartondernemer zal de familie ook adviseren om bij het maken van de keuzes rekening te houden met het budget. Daarmee voorkomen ze dat mensen later onaangenaam worden verrast door een wel heel erg hoog uitgevallen rekening.
Naast de taken die in dit artikel staan omschreven zijn er nog vele andere dingen die de uitvaartondernemer regelt. Meer daarover kunt u lezen in het hoofdstuk checklist uitvaartondernemer in de infotheek van Uitvaart.nl.