Alles over uitvaarten in Apeldoorn

Crematorium in Apeldoorn

Er zijn in Apeldoorn en omgeving twee crematoria. Crematorium Heidehof is gevestigd op de begraafplaats in Ugchelen en Crematorium Dieren in Dieren.

Cremeren

In het crematorium wordt het lichaam van de overledene gecremeerd in een speciale crematieoven. Een crematieoven is aangesloten op een speciaal filtersysteem dat er voor zorgt dat alle rook wordt opgevangen en gefilterd. Het enige wat er wordt uitgescheiden is warmte. Sommige mensen denken nog wel eens dat er echte rook uit de schoorsteen komt van een crematorium, maar de hypermoderne filtersystemen zorgen ervoor dat er helemaal geen schadelijke stoffen de lucht in gaan. Op Uitvaart.nl is heel gedetailleerde informatie te vinden over hoe een crematie precies in zijn werk gaat, hoe lang het duurt, hoe warm de oven is en nog veel meer. Deze informatie is te vinden in de infotheek in het hoofdstuk de crematieoven.

Ontvangst, aula en condoleance

Op de dag van de uitvaart wordt de directe familie eerst opgevangen in de familiekamer. Hier kan de familie nog even rustig samen zijn en wat drinken voordat de plechtigheid gaat beginnen. Als de familie dat wil dan kan in het crematorium ook nog afscheid worden genomen van de overledene voordat de kist wordt gesloten.

De crematieplechtigheid vindt plaatst in de aula van het crematorium. De familie heeft de uitvaartplechtigheid tussen de dag van overlijden en de dag van de crematie vorm gegeven samen met de uitvaartondernemer. Meer informatie over de voorbereiding en opbouw van een uitvaartplechtigheid is te vinden in de infotheek van Uitvaart.nl. In het hoofdstuk de plechtigheid is uitgebreide informatie te vinden die families kan helpen en inspireren als ze een uitvaartplechtigheid moeten regelen.

Na de crematieplechtigheid kan er een condoleance worden gehouden in de koffiekamer van het crematorium. De duur van de condoleance wordt van te voren in overleg met de familie vastgesteld. Ook is op het gebied van catering eigenlijk alles mogelijk.

Aanwezig bij invoeren kist

Als de familie aanwezig wil zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven dan is dat mogelijk. Er is ruimte voor een paar familieleden in de ovenruimte. De ovennist zal de familie rustig uitleggen wat er gaat gebeuren en daarna zal hij of zij de kist invoeren. Het is doorgaans niet toegestaan dat familieleden de oven zelf bedienen dit in verband met de veiligheid. Als de familie bij de invoer aanwezig wil zijn dan moet dat van te voren worden doorgegeven zodat het crematorium daar rekening mee kan houden met de planning.

Adressen

Crematorium Heidehof (Monuta)

Engelanderholt 95
7339 BX Ugchelen
Telefoon: (055) 534 18 50
Fax: (055) 534 12 85

Crematorium Dieren (De Facultatieve Groep)

Imboslaan 6
6952 JP Dieren
Telefoon: 0313 419 114
Fax: 0313 413 490
website crematorium Dieren

Overlijden in regio Apeldoorn melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206