Alles over uitvaarten in Apeldoorn

Wat te doen direct na overlijden

Na een overlijden moeten een aantal dingen in relatief korte tijd worden geregeld. Om u te helpen staat hieronder stapsgewijs wat u het beste kunt doen.

Bel de huisarts

Als iemand is overleden dan moet men direct de huisarts bellen. De huisarts zal een verklaring van overlijden opstellen. Deze verklaring is noodzakelijk omdat de gemeente Apeldoorn alleen een verlof tot begraven of cremeren zal afgeven als men beschikt over een verklaring van overlijden.

Als uw huisarts er niet is kunt u contact opnemen met de huisartsenpost

Huisartsenpost Apeldoorn
Gelre Ziekenhuis locatie Lukas
Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn
Telefoon: 0900-600 9000


Als u een overledene hebt aangetroffen onder verdachte omstandigheden of als u denkt dat er sprake is van zelfmoord dan moet u direct het alarmnummer 112 bellen.

Laatste wil overledene

Sommige mensen hebben bij leven opgeschreven hoe ze willen dat hun uitvaart er uit ziet. Het is daarom verstandig om bij de belangrijke papieren van de overledene te kijken of daar mogelijk iets tussen zit wat betrekking heeft op de uitvaart. Het kan ook zijn dat de overledene beschikt over een donorcodicil. Dit document dragen de meeste mensen bij zich in hun portemonnee of ergens in een binnenzak van de jas. Het belangrijk om zo snel mogelijk uit te zoeken of de overledene in het bezit is van een codicil. Als dit zo is dan kunt u dit doorgeven aan de huisarts.

Uitvaartverzekering

Zoek uit of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als de overledene geen uitvaartverzekering heeft kunt u direct door naar de volgende stap (uitvaartondernemer kiezen).

Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan is het belangrijk om te weten of het gaat om een natura verzekering of een kapitaal verzekering. Als het gaat om een natura verzekering dan wil de verzekeraar de uitvaart het liefst zelfs verzorgen. Het staat de nabestaanden vrij om toch te kiezen voor een andere uitvaartondernemer, maar dan moet men er wel rekening mee houden dat de meeste verzekeraars in dat geval een lager bedrag uitkeren dan de waarde van de uitvaart die in de polis staat. U kunt het beste eerst bellen met de verzekeraar om te vragen welk bedrag zal worden uitgekeerd als een andere uitvaartondernemer de uitvaart verzorgt. Is er sprake van een kapitaal verzekering dan bent u helemaal vrij in de keuze van de uitvaartondernemer.

Kijk voor meer informatie in het hoofdstuk Uitvaartverzekering Apeldoorn

Uitvaartondernemer kiezen

Er zijn heel veel uitvaartondernemers actief in de gemeente Apeldoorn. Elke uitvaartondernemer heeft zo zijn of haar eigen kwaliteiten en ze hanteren verschillende prijzen.

Nabestaanden doen er verstandig aan om eerst een aantal uitvaartondernemers uit Apeldoorn met elkaar te vergelijken op Uitvaartmarkt.nl. Op Uitvaartmarkt.nl kunt u aan de hand van een wensenlijst aangeven wat u wilt, vervolgens ontvangt u binnen een paar uur verschillende offertes. Op Uitvaartmarkt.nl kunt u vergelijken op prijs (wat soms vele honderden euro’s kan schelen in Apeldoorn) maar ook op kwaliteit. Er zijn uitvaartondernemers die zich op Uitvaartmarkt.nl ook presenteren middels een bedrijfsvideo. Op die manier kunt u bekijken of de ondernemer bij u past. Uitvaartmarkt.nl is helemaal gratis voor zowel de consument als de uitvaartondernemer.

Het komt helaas nog te vaak voor dat families het afscheid van hun dierbare moeten regelen met een uitvaartondernemer waar ze zich helemaal niet prettig bij voelen. Als de uitvaartondernemer eenmaal bij de mensen in de huiskamer zit durven de meeste nabestaanden niet te zeggen dat ze toch een andere uitvaartondernemer willen. Vergelijk daarom altijd vooraf verschillende uitvaartondernemers. Het regelen van een uitvaart is niet alleen heen emotioneel, maar ook erg intiem. Daarom is het belangrijk dat nabestaanden werken met een uitvaartverzorger die ze vertrouwen.

Kleding overledene klaarleggen

Als u een uitvaartondernemer heeft gebeld kunt u in afwachting van zijn of haar komst alvast uitzoeken welke kleding de overledene aan krijgt. Deze kleding en eventuele sieraden kunt u klaarleggen. Het is ook handig om een (bij voorkeur recente) foto van de overledene klaar te leggen. De uitvaartverzorger kan zo zien hoe de overledene er bij leven uit zag en daar rekening mee houden als de overledene wordt opgemaakt.

Uitvaart in Apeldoorn regelen

In de eerste dagen na het overlijden zal de uitvaartondernemer samen met u de uitvaart gaan regelen. Er moeten heel wat keuzes gemaakt worden, wordt de overledene gecremeerd of begraven? Wie krijgen een rouwkaart, wilt u een advertentie in de krant of een gratis condoleanceregister op Condoleance.nl. Blijft de overledene thuis? Wie gaan er wat zeggen tijdens de uitvaartplechtigheid etc.

Geef dieven geen kans

Helaas zijn er dieven die rouwadvertenties gebruiken om te zien wanneer iemand wordt begraven of gecremeerd. Het komt nog best vaak voor dat nabestaanden hun eigen adres vermelden in de rouwadvertentie. Dieven weten dan precies dat het betreffende huis gedurende de uitvaart helemaal leeg is. Ze weten uit ervaring ook dat het meestal zo is dat de buren ook bij de uitvaart zijn. Zo kunnen ze rustig hun slag slaan. Het is daarom verstandig om iemand te vragen om op het huis te passen. Het is ook mogelijk om het adres van de uitvaartondernemer te gebruiken als postadres.

Overlijden in regio Apeldoorn melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206